Kocaeli’den Hatay’a: ‘1000 kilometrelik gönül köprüsü’ depremin ilk gününde nasıl yapıldı?
- HABER 7 – ÖZEL
Türkiye, 6 Şubat sabahına Doğu Anadolu Fay sınırında meydana gelen ‘yüzyılın felaketi’ ile uyandı. Saatler 04.17’yi gösterdiğinde 11 ilimizde sirenler çalıyor, on binlerce insan enkaz altında yaşam mücadelesi veriyordu.
Elbistan depreminin ilk dakikalarında hükümet kanadı alarma geçip kriz masasını kurarken, Malatya 2’nci Ordu Komutanlığı’ndaki Mehmetçik kışlasını terk etmişti.
Tüm planlar, bölgede acil yardıma muhtaç vatandaşlarımıza ‘yardım’ edebilmek ve ‘kardeş’ sıcaklığını yansıtabilmek üzerineydi. Depremin ilk dakikalarında bu bilinci misyon edinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri de harekete geçti.
KARA HABER
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli milletvekilleri İlyas Şeker ve Emine Zeybek ile birlikte basın açıklaması yaparak olayla ilgili “Türkiye’nin başı sağolsun” diyerek konuşmalarına başladı.
Büyükakın, ilk etapta 85 araç ve 372 çalışanın görevlendirildiğini, depremzedelerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için portatif aşevleri kurulduğunu ve 15 ambulansın yolda olduğunu bildirdi.
Bölgeye gönderilen araçların ortasında hafriyat makinesi, kamyon, hendek yükleyici, kepçe, çekici, akaryakıt tankeri, vinç ve su tankeri gibi hayati önem taşıyan araçlar bulunuyordu.
DAYANIŞMA
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, İçişleri Bakanlığı tarafından deprem bölgesine atanınca Kocaeli’deki koordinasyon Büyükakın’a bırakıldı.
Başkan Büyükakın, aynı yardımın İzmit merkezdeki eski Carrefour binasında da toplanacağını vatandaşlara duyurdu. İlk gün Kocaelililerin ilgisi büyüktü. Binlerce vatandaş ellerinde yardım malzemeleriyle binaya gelerek hem paketlemede hem de istiflemede gönüllü olarak çalıştı. Her şey kardeşlerimiz için” dediler.
Bir diğer değerli nokta da, bölgeye kişisel araçlarıyla giden insanların oluşturabileceği trafikti. Bu trafik; ambulansların, ticari kamyonların ve inşaat ekipmanlarının bölgeye gelişini geciktirebilir.
Yardım toplama merkezinden çok kritik bir açıklama yapan Önder Büyükakın, ” Battaniye, ısıtıcı gibi yardım malzemeleri ve hijyen öncelikler arasında yer alıyor. Suya ihtiyaç var. Lütfen vatandaşlarımız kendi imkânlarıyla yola çıkıp ek sorunlar yaşamasınlar. Sadece AFAD ile koordinasyon‘ diye konuşmuştu.
UZUN GECE
Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve beraberindeki heyet, İzmit’teki yardım toplama merkezini ziyaretlerinin ardından bu kez Kocaeli ilçe belediye başkanları ile bir araya geldi.
Akşam saatlerinde belediye ana hizmet binasında toplanan heyet, Büyükakın’ı büyük bir dikkatle dinledi.
Başkan Büyükakın, Kocaeli Valiliği’nin Kahramanmaraş’taki lojistik ve yardım çalışmalarını organize ettiğini, Maraş’ta ise Körfez, Dilovası ve Darıca belediye başkanlarının görevlendirildiğini duyurdu.
Acilen tüm görev dağılımlarının yapıldığının altını çizen Başkan, kendisinin ve kentteki diğer ilçe belediye başkanlarının Antakya’ya (Hatay) gideceklerini duyurdu. Grup sabahın ilk ışıklarıyla birlikte harekete geçecekti.
Sahada yapılacak çalışmaları anlatan Büyükakın, ” Özellikle Defne ve Samandağı ilçelerine yönlendirileceğiz. Ekiplerimiz orada da hazırlık yapıyor. Hem enkaz kaldırma işinde çalışacaklar hem de belediye hizmetlerini yapacaklar. Bölgeye yardım malzemeleri ulaştıracak ve belediye hizmetlerini sağlayacaklar. Çöp toplamadan moloz toplamaya kadar birçok farklı hizmeti yerine getirecekler.dedi.
Son raporlara göre, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 85 araç ve 372 personelden oluşan ilk heyetin yanı sıra bu kez 77 araç ve 292 kişi gönderdiği öğrenildi.
UMUT YETİŞTİREN HABERLER
Türkiye’nin Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde benzeri görülmemiş bir yıkıma neden olan deprem, onbinlerce insanımızın hayatına mal olacaktı. Ancak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri ilk saatlerde 32 vatandaşımızı enkaz altından kurtarmayı başardı.
Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da 24 saat çalışmalarını sürdüren ekipler, depremin merkez üssü Maraş’ta 16, Adıyaman’da 13 ve Hatay’da 3 mucizeye tanık oldu.
Yaşamla ölüm arasındaki ince çizgiden gelen umut verici haber ekipleri daha da cesaretlendirdi.
80 BİN KİŞİNİN MÜCADELESİ
Depremin üçüncü günü yani 9 Şubat sabahı Kahramanmaraş-Adıyaman ve Hatay üçgeninde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri 54 kişinin enkaz altından çıkarılmasına vesile oldu.
Gölcük depremiyle sarsılan Kocaeli, bir yandan bölge halkının temel ihtiyaçlarını karşılarken, bir yandan da Samandağ ve Defne’ye belediyecilik yapıyordu.
Başkan Büyükakın’ın 1000 kilometrelik gönül köprüsü’ Bu iyilik şeridi aynı günlerde kurulacaktı.
Gölcük’teki olayı net bir şekilde hatırladığını belirten Belediye Başkanı, ‘ Devletimiz ve milletimiz tüm imkanlarıyla burada ve yanınızdadır. Herkes özveriyle çalışıyor. Bu sıkıntılı günleri hep birlikte atlatacağız‘ konuşuyordu.
“KOCAELİ NEREYE BAKILIR”
Depremin dördüncü gününde 62 vatandaşımızın enkaz altından çıkarılmasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin büyük payı oldu. Defne, Samandağı ve Antakya’da örgütlenen ekipler, hem arama kurtarma çalışmalarında, hem sıcak yemeklerde hem de belediye işlerinde büyük rol oynadı.
Başkan Büyükakın açıkça ifade etti” Yaraları birlikte saracağız.“Mesaja basarken depremzedeler” Nereye baksak itfaiyesiyle, arama kurtarma ekipleriyle, erzak dağıtımıyla Kocaeli’yi görüyoruz. Her yerde Kocaeli var, sen varsın… Allah razı olsunSözleriyle minnettarlığını ifade ediyordu.
KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULDU
Maraş’ta arka arkaya iki bağımsız deprem, Hatay’da binlerce binayı ve onbinlerce bağımsız birimi yerle bir etti. İlk günden bu yana sahada çalışan gruplar 6. günde 66 vatandaşımıza sağ salim ulaştı.
Başkan Büyükakın, şunları söyledi: Kocaeli ile gurur duyuyorum.“Defne ile Kocaeli arasındaki kardeşlik köprüsü aynı dönemde kuruldu. Depremzedeler bölgeye umut ve moral veren grupları büyük bir hoşgörüyle karşıladı, adeta kucakladı.
Kocaeli ise barınma sağlıyor; gıda ve hijyen malzemelerinin teminini sağladı. Bazen ekipler, bir canı tekrar hayata döndürmek için aynı enkaz alanında 8-10 saat çalışırdı.
DEFNE’DE ÇADIR KENT
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri Hatay’a gelir gelmez bir okulun bahçesine kurdukları çadırlar bölge halkının güvenli bir şekilde barınmasını sağladı. Ancak bölge halkına daha geniş bir alan kurmak isteyen Önder Tahir Büyükakın, Defne’de 30 dönümlük araziye 1000 çadır kurma sözü verdi. 7. gün itibariyle Kocaeli’nin iş makinaları bölgenin altyapısını kentleşmeye uygun hale getirmek için çalışıyordu.
Dev projede AFAD ile koordineli çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı, şunları söyledi: ” Burada yapılacak en değerli şeylerden biri kalıcı mekanlar yaratmaktır. Burada bir çadır kent oluşturacağız. Yaklaşık 30 dönümlük alana bin adet afet çadırı kurulacak. Altyapı için çalışıyoruz. Burada çadırlar kurulacak, yemekhaneler yapılacak, çocuklar için oyun parkı ve kreş yapılacak. Bunlar tamamlandığında tuvalet ve hijyen gereksinimlerini karşılayıp, yemek yiyebilecekleri toplu bir yaşam alanı oluşacak. Bir süre sonra kentte enkaz kaldırma çalışmaları başlayacak. Büyükşehir ve Başiskele Belediyesi gruplarımız şu anda sahada çalışıyor.‘ diye konuşmuştu.
BAKAN KOCA’DAN ZİYARET
Aynı günün akşamı Defne’yi ziyaret eden ve bölgeyle ilgili son bilgileri alan bürokratlardan biri de Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ydı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’dan son gelişmeleri alan Koca, 54 yataklı sahra hastanesi projesinin ilk detaylarını burada bizzat yerinde gördü. Hastanenin inşaatında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AFAD, MÜSİAD ve Sağlık Bakanlığı müteahhit olacak.
Başkan Büyükakın, bölge insanına merhem olacak sahra hastanesi projesini şöyle anlattı:
“Sahra hastanesinin önünde konteyner kent oluşturulacak. Toplam alan 45 dönüm. Sahra hastanesinde ameliyathaneler ve tıbbi branşlar bulunacak. 40 konteynırlık bölümde doktorlar görev yapacak, diğer 40 konteynır ise hastanenin diğer bölümleri olacak. Diğer 35 dönümlük alanın içine 350 konteynerlik bir şehir yapılacak. Konteyner siparişi verildi. Sara hastanesinin konteynerlerinin de sevkiyatı başladı.”
KOCAELİ DEPREM MAĞDURLARINA HOŞ GELDİNİZ
Kahramanmaraş’ta Kocaeli Valiliği ile birlikte çalışan Darıca Belediyesi, 9. gününde bölgeden sevk edilen depremzedeleri karşıladı.
39 aileden 175 kişiyi ağırlayan Darıca, Diriliş 3 Hüma Hatun Gençlik Kampı’nda çeşitli etkinliklerde yer aldı. Burada çocuk ve yetişkinlere yönelik psikososyal destek çalışmaları yapılırken, beyin sarsıntısının açtığı manevi yaralar da sarıldı.
Aynı zamanda Defne’de çalışmalar hız kesmeden devam etti. Tüm personeliyle bölgede örgütlenen Kocaeli, bir yandan bin çadır, diğer yandan 54 yataklı sahra hastanesi inşaatı için çalışıyordu.
DUYGUSAL AKŞAM
9’uncu günün akşamı arama kurtarma çalışmalarını sürdüren Kocaeli ekipleri 82 vatandaşımızı hayata döndürürken, kaç kişi ölüm hattına sağ salim ulaşmayı başardı. Bunların ortasında da yabancı kökenli bir çift vardı. Hatay’da çalışmaların 9’uncu gününde yabancı uyruklu Faez Ghanam ve eşi Fatma enkazdan çıkarıldı.
Başkan Tahir Büyükakın ise ‘yüzleri tozlu’ olmalarına rağmen ‘hayat’ için çalışan ekip arkadaşlarını şu sözlerle karşıladı:
“Arkadaşlarımız çok çalıştı. Onlar gerçek kahramanlar. Bu enkazın altına girmek ayrı bir cesaret, ayrı bir fedakarlık gerektiriyor. Az uyurlar ve günlerce çok çalışırlar. Yüzleri tozlu. Buradaki tüm ekip birbirine kenetlenmiş ruhlarıyla çok çalışıyor. Takım arkadaşlarımın alnından öpüyorum. Tanrı seni korusun. Bu zor günlerde bize bu sevinçleri yaşatıyorlar. olması güzel…”
10. günün ilk ışıklarıyla birlikte Defne’deki çadırkentin altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış, AFAD ve Kızılay kaynaklı çadır kurulumlarında da sona geliniyordu.
Kocaeli, Miraç Gecesi öncesi Hatay’daki kardeşlerine başlarını yaslamaları için yer sağladı. Bölgede 1000 çadır kuruldu.
“Allah razı olsun çocuğum”
Depremin en duygusal anlarından biri de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kurduğu Defne’deki çadır kentte yaşandı. Misafir olarak geldiği kızının evinde kalan Raziye Teyze, belediyenin tahsis ettiği çadırda hayata tutunduğu tedirgin anların ardından ailesiyle birlikte Defne’deki çadırkente gitti.
Ama tekerlekli sandalyeye ihtiyacı vardı. Bu haberi alan Önder Tahir Büyükakın, Raziye Teyze’ye verilecek tekerlekli sandalyeyi tüm bu kargaşanın ortasında bulup teslim etti. Ardından duygusal anlar yaşandı.
Tüm bu kargaşanın ortasında tekerlekli sandalye ihtiyacını karşılayan Büyükakın’a Raziye Teyze kucak açtı. Allah seni korusun oğlumdedi.
Başkan Büyükakın, “Bu dua karşısında, Teyze senin duan bize ve bu millete yeter. Allah seni aramızdan ayırmasın. Neye ihtiyacınız varsa, biz buradayız. Artık hem Hatay hem de Defne bizim memleketimiz. Burayı Kocaeli dışında görmüyoruz. Bu büyük felakette evleri yıkılan veya hasar gören ve giremeyen tüm kardeşlerimizin ve sizlerin yanındayız, hizmetinizdeyiz.” o cevapladı.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın, aynı günün akşamında Miraç Kandili olması nedeniyle, ” Bu gece Miraç Kandili’nin ışığını fırsat bilerek depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız için rahmet, yaralılara şifa ve ailelerimize sabır dualarını eksik etmeyelim. Dualarımızda dökülen yaşlar, sel baskınlarının söndürülmesine ve depremde tutuşan yüreklerin yeniden yeşermesine vesile olsun.Açıklamayı paylaştı.
ISU’DAN YÜREK DOKUNAN HAREKET
Depremin olduğu ilk günden bu yana birden fazla kentte altyapı çalışmalarını sürdüren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşu İSU, süresiz olarak açılacak olan aboneliklerin deprem projesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine inandı. “sosyal tarife”.
İlk günden beri bölgenin en temel ihtiyaçlarının ortasında kalan su, yeni yerleşim birimleri olan Kocaeli’de de ortadan kalkacaktı. İSU, Kocaeli’ne gelen depremzedelerin bu tarifeden yararlanabileceğini duyurdu.
YÜZ BİNLERLİK MASA
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra depremzedelerin temel beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında da etkin rol oynadı.
Öyle ki, 16 Şubat’a kadar Maraş ve Hatay’da 700 bin çorba, 382 bin hazır yemek, 200 bin ekmek, 200 bin tortilla, 72 bin tas sıcak yemek ve 30 bin içme suyu dağıtıldı. Yani yüzbinlerce kişilik bir sofra kuruldu.
aynı günün akşamında ÜLKE TV’yeKocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, ” Türkiye burada tek yürek oldu, birlikte atıyor. Ülkemiz deprem kuşağında, fay hatları üzerinde ama bu milletin kalbinde fay hattı yok.” anlamlı açıklamalarda bulundu.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu noktada hem Hatay’a bin kişilik çadır kurmuş hem de sahra hastanesinde önemli bir eşikten atlamıştı.
Antakya’daki görevinin 20’nci gününde lojistik merkezin koordinasyonunu yürüten Başkan Büyükakın, 200’e yakın mahallenin ihtiyacını karşılamak için yoğun mesai harcıyordu.