Haber

Meski Genel Müdürlüğü Hibe ve Kredilerle 156 Milyon Euroluk Bir Yatırımı Daha Gerçekleştirecek

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İşletmesi (MESKİ), kredi ve dış finansman hibeleriyle birlikte 156 milyon avroluk bir yatırımı daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. MESKİ, toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 46’sını yenilenebilir, temiz enerjiden sağlamayı hedefliyor.

İleri Teknoloji İzleme ve Kontrol Merkezi SCADA’da düzenlenen programda MESKİ’nin çalışmaları hakkında kapsamlı bilgiler paylaşan MESKİ Genel Müdürü İrfan Korkmaz, 25 Aralık 2020 tarihli yayında bahsettiği 41 projeden 38’ini devreye aldıklarını belirtti. Korkmaz, şunları söyledi: Geriye kalan 3 projeden biri olan Anamur Otluca’nın İller Bankası yatırım programında yer aldığı, 2 adet kanalizasyon projesinin tahsis ve kamulaştırma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi. Altyapı yatırımlarının devam ettiğini, 41 projenin üstüne 103 projeyi daha eklediklerini belirten Korkmaz, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve atıksu arıtma tesisleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Teknoloji konusunda çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayan Korkmaz, “MESKİ Genel Müdürlüğümüzde teknolojiyi klasik bir altyapı yatırımı dışında kullanamıyorsanız, bilimi rehber olarak kullanamıyorsanız rekabet şansınız yok. Yani ticari bir kuruluş değiliz ama vatandaş memnuniyeti açısından rekabet içerisindeyiz.”

Pamukluk Barajı konusuna da değinen Genel Müdür Korkmaz, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi bu, MESKİ Genel Müdürlüğümüz ile DSİ arasında 2016 yılında imzalanan içme suyu arıtma tesisi ve isale hattının DSİ tarafından kamulaştırılıncaya kadar yapımını öngören bir protokol. Artık ihaleyi DSİ yaptı. İsale hattı için değerlendirme aşamasında ama bu değerlendirme aşamasında ama depremden sonra yaşanan ekonomik krizler ve bütçeler nedeniyle aslında o bölgeye kaydırıldı, arıtma tesisi projemiz biraz sekteye uğradı. Sayın Cumhurbaşkanımızın her platformda yaptığı birebir görüşmeler ve Ankara ile temaslarıyla bu paket, sarsıntı paketi gibi 11 afet bölgesine dahil 11 il değil, adeta bizi Kayseri’ye götürmüşler, sanki getirmişler gibi. Yedekleme.. Bu proje için 46 milyon euro hibe alındı.Pamukluk Barajı projesindeki arıtma tesisi için de bu müjdeyi verebiliriz.Şu anda bu yatırım programı Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alındı. Yani toplamda 3 paketin toplamı şu anda 156 milyon euro. Evet bu, “Bu 5,1 milyar TL’lik bir yatırım anlamına geliyor. İnşallah Mersin’deki ikinci dönemimizde bu projeleri tamamlayıp teslim etmiş olacağız.”

Korkmaz, en önemli konulardan birinin kayıp ve kaçakçılıkla mücadele olduğunu vurgulayarak, teknolojiyi kayıp ve kaçakçılıkla buluşturduklarının altını çizdi. Fiziksel ve idari sızıntılara da değinen Korkmaz, şunları söyledi:

“Bir şeyi ölçmeden geliştirme ve yönetme şansınız yok. Önce onu ölçmelisiniz. Ne kadar su giriyor, ne kadar su çıkıyor, ne kadarını ölçüyorsunuz? Bunun ne kadarı tahakkuk ediyor, ne kadarı tahakkuk ediyor? vatandaşlardan topladığınız toplam faturalara göre fark yaratır mı? Bunlar kaba teknikler. Bunu mahalle, sokak bazında yapıyoruz. Kaçakları azaltmak için teknolojik yatırımlara ihtiyacınız var. Ne yapacağız? Mesela sızıntı ekibimiz var. Gece dinleyip gündüz tamir ediyoruz. Akustik dinleme cihazlarımızla gece 11 bin 701 sızıntı tespit ederek arıza sayısını yüzde 46 azalttık. Arkadaşlarımız suyun macerasını bu merkezden izliyorlar. debi ölçümlerini ve basınçları buradan takip edebilirsiniz.Gece basınç yükseldiğinde basınç kesici vanalar devreye girdiğinde arkadaşlarımız otomatik olarak buradan komut verip şebeke basıncını alarak aşırı sızıntı ve patlamaların önüne geçerler. Kayıp ve hırsızlık konusunda vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşüyor. “Vatandaşlarımızdan çalınan kaçak malları TEKSİN ihbar hatlarımıza bildirmelerini istiyoruz.”

“Yenişehir ilçesini kısa sürede tamamlayacağız. Şu anda 50 bin abone aktif. Sayaç değişiminde bile büyük katkı sağlıyoruz. Bunları da takip edip müdahalelerde avantaj sağlıyoruz. Bunun birçok yolu var. Yani, şu anda elektrik, sayaç, güvenlik SCADA’ları, SCADA’nın temelini oluşturan DMA alanlarını oluşturuyoruz. İzole bölgeler yaratıyoruz. Kayıp ve kaçağı azaltmak için bölgesel bazlı ölçümler alıp analiz ediyoruz.”

Korkmaz, Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) FRIT (Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan şehirlere verilen hibe veya kredi) paketindeki 39 milyon euroluk paylarına ilişkin de şunları paylaştı:

“MEZİTLİ İLÇESİNİN İÇME SUYU TAMAMEN DEĞİŞECEK”

“Mezitli ilçemizin tamamının içme suyu tamamen değiştirilecek. Yaklaşık 500 bin metrelik bir proje. Bu, çok meşhur olan Tömük ve Arpaçbahşiş’in kanalizasyon şebekesi, arıtması ve derin deniz deşarjına yönelik ikinci projemiz. ve kangrenli, derin deniz deşarjı. Bir de Akdeniz ilçemiz için. Kazanlı, Homurlu ve Toroslar mahallelerini kapsayan kanalizasyon projemiz var. Bu paket oldukça olgunlaştı. Hatta Mezitli içme suyu ihalemiz de 9 Şubat’ta. Süreç aslında yıllar sürdü. Hem MESKİ hem İller Bankası, hem de Fransız Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen bir proje. Onaylarla, revizyonlarla ilerleyen bir ihale dönemi oldu. İhale tarihinin 2015’te olmasını bekliyoruz. önümüzdeki ay netleşecek.

“UZUN VADELİ KREDİ VEYA HİBELERE İHTİYAÇ VAR”

Verilerimize göre Mersin’e 250-300 bin nüfus yerleşmiş durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrıları, kurumsal toplantılar ve Ankara gezileri sonucunda yatırımlarla ilgili aciliyetimizi anlattık. Bunu Vilayetler Bankası aracılığıyla anlattık. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığına gittik, anlattık. Uluslararası organizasyonlar geldi ve kendimizi ifade etme fırsatı bulduk. Desteğe ihtiyacımız olduğunu, kangren sorunlarının olduğunu, tesislerin kapasitesinin arttırılması konusunda desteğe ihtiyacımız olduğunu anlattık. Bu haberi çok güzel bir haber olarak verebiliriz. 9 projeye 70,7 milyon euro kredi verildi. Batıdan başlarsak arınacak pakete Yeşilovacık da dahil olacak. Atakent, Atayurt, Arkum Ortak Arıtma Tesisi olacak. Silifke’nin ekonomik ömrü dolan atıksu arıtma tesisi yenilenecek. Mevcut Karaduvar Arıtma Tesisimizin ikinci etabı olacak. Kapasitesi genişleyecek. Projeleri hazırdı. Bu büyük projeleri kendi kaynaklarınızla yapmak çok zordur. Kesinlikle kredi ve hibe desteğine ihtiyacınız var. Uzun vadeli kredilere veya hibelere ihtiyaç vardır. Tarsus’ta şu anki tedavimizin ikinci aşamasını tamamladık. Ve Yenice arıtımı. Ayrıca biri Kızkalesi, biri Bozyazı, diğeri Çeşmeli-Kargıpınarı olmak üzere halihazırda biri derin deniz deşarjı için tedavi edilen 3 projemizin derin deniz deşarjına ilişkin TBMM kararları alınmıştır. ortak arıtma tesisleri. Alt hibe anlaşmaları imzalandı. Süreç ilerliyor.”

Genel Müdür Korkmaz ayrıca Anamur Otluca ve Gülnar İçme Suyu projeleri hakkında da bilgi verdi. Korkmaz, Anamur Otluca ve Gülnar İçme Suyu projeleriyle ilgili şunları kaydetti:

“Anamur’un Otluca’sı 2012 yılında İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından yatırım programına alındı. Hatta o günün bütçesiyle o dönemin parasıyla 30 milyonu, 15 milyonu hibe, 15 milyonu da paylaştırıldı. kredi şeklinde.Şu anda bu proje hala aktif görünüyor.Yani İller Bankası sisteminde Mersin Anamur Otluca Proje aktif yani kapatılmadı.Güncellenmesi ve dahil edilmesi gerekiyor Anamur’da artezyen suyu vermeye devam ediyoruz. Bir sıkıntımız yok. İnsan tüketimine yetecek kadar olmasını sağlıyoruz. Ama orada bir kaynak var. Oradaki kaynaktaki su tüm ilçelere ulaşıyor. Kıbrıs’a yol. Ama aynı kaynaklarla Anamur’u besleyemeyiz. Vilayetler Bankası’nın bir an önce bununla ilgili yatırım programını yürütmesi veya o krediyi bize verip ihalesini bizim tarafımızdan yapması gerekiyor. Gülnar, bildiğiniz gibi 70 kredi 2017 yılında İller Bankası tarafından ihalesi yapılan MESKİ’ye verildi. Bir kilometrelik projeden bahsediyoruz. Çeşitli nedenlerden dolayı güzergah değişiklikleri meydana geldi. Pandemi geldi ve müteahhitle sorunlar yaşandı. Bütçeler güncellendikçe fiyat farklılıkları ortaya çıkınca mevcut krediler deyim yerindeyse paraya dönüştü diyelim. Ek kredilerle belli bir noktaya getirildi. Şu anda 24 kilometrelik bir alanda imalatımız var. Yani proje hızla Köseçobanlı’ya ulaştı. Oradan devam edip Gülnar’a getirilecek. İstikrarlı bir dönemdi. Bütçenin tahsisinde sorun yaşandı. Geçtiğimiz ay Vilayetler Bankası ile yaptığımız görüşmeler sonrasında 40 milyonluk bir kredi anlaşmasını devam ettirmek niyetiyle yineledik. 100 milyon civarındaki işin devamı olacak, ihalesi yeniden yapılacak. Yatırım programına da girdi. Ona müjdeyi vereyim. Bu şok paketinden 100-120 milyon civarında hibe aldı. Devam filmi çok çabuk bitecek.”

En çok tüketilen kalemlerden birinin enerji olduğuna dikkat çeken Korkmaz, şöyle devam etti:

“2021 yılında yaptığımız bütçede, yıllık projeksiyonumuza göre 2022 bütçesine dahil ettiğimiz toplam enerji gideri 130 milyon oldu. 2024 bütçemizde ise bu maliyet şu anda 1 milyar 250 milyon. Tüm giderlerimiz içme suyunda.” tedarik ve atık su arıtma tesisi sektörleri yüzde 100’dür.” ü güç tüketimine, güce dayanmaktadır. Burada da çok ciddi yatırımlar gerekiyor. Yani yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmanız gerekiyor. Biz orada da hiçbir zaman boş durmadık. 2020 yılında yaptığımız ilk etap ihalesiyle 3 tesisimizde çatı üstü güneş enerjisi santralimizi tamamladık. 4 tesisimizin 1’i tamamlanmak üzere. “5 megavat, ilk etabımız 3 megavattı, bu 1,5 megavat. Şu anda izinleri ve iletişim anlaşmaları devam eden, projeleri hazır olan yaklaşık 15 megavatlık bir yatırım bizi bekliyor. İzinler alındığına göre bütçe de hazır. İhalesi yapılacak.”

Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinde enerjiyi biyogaz ve arıtma çamurundan elde ettiklerini hatırlatan Korkmaz, şu konulara dikkat çekti:

“Biyogaz enerjisiyle tek başına yönetimi devraldık. Toplam tüketimin sadece yüzde 2’sini karşılıyordu. Şimdi bunu yüzde 6’ya çıkardık. Yani şu anki bilgimiz yüzde 6. İkinci etap da tamamlanmak üzere. Karaduvar’daki Güneş Enerjisi Santrali yatırımlarımız ve diğer tesislerimiz çok yakında hizmete girecek. Devreye alınmasıyla bu oran yaklaşık yüzde 8’e ulaşacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam tüketime oranından bahsediyorum. Evet, iki aşamadan sonra Toplamda 15 megavatlık 7 ve 8 adet güneş enerjisi santrali yatırımımız var, hedefimiz 2024 yılı sonunda toplam tüketimin yüzde 21’ine ulaşmak. Şimdi yeni bir gelişme var, ondan bahsedeyim. 250 dönüm hazine arazisi var. Erdemli’nin Karaahmetli Mahallesi. Bölgenin fizibilite çalışmasını yaptık. Yaklaşık 20 megavatlık güneş enerjisi santrali yapılması mümkün. Bununla ilgili tahsis talebinde bulunduk. Onay verilirse ve oradaki yatırıma yön verilirse biz de yaparız. yapabilir. Projeyi tamamladığımız takdirde yenilenebilir enerji kaynaklarımızın toplam tüketime oranı yüzde 46’ya ulaşacak. Bunun yüzde 50’ye yakın kısmını temiz enerjiyle sağlayacağız. Çok büyük bir oran yüzde 46. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 7 civarında. Yenilenebilir enerji açısından tüm güç kaynaklarının toplam tüketime oranı yüzde 7 civarındadır. “MESKİ olarak bunu yüzde 46’ya çıkarma hedefimiz var.”

Kıyılarda gerçekleştirilecek projelere değinen Korkmaz, “Avrupa İmar ve Kalkınma Ajansı’nın sağlayacağı 70.7 milyon euroluk pakette yer alan projelerle de kıyıları kurtarıyoruz. Atakent’i, Atayurt’u, Atayurt’u arındırıyoruz. Arkum, Silifke AAT’yi yeniliyoruz. Tömük ve Arpaçbahşiş’i tamamlıyoruz. “Anamur’a kadar bu hinterlandımızda hiçbir sıkıntımız olmayacak” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler