Sağlık

Kurban Bayramı sevinciniz sakatlıklarla kesintiye uğramasın.

Bir yanda bayram sevincinin, diğer yanda kurban görevini yerine getirmenin heyecan ve telaşı içinde olduğumuz bu günlerde yapılacak en ufak bir hata, Kurban Bayramı’na neden olabiliyor. hastanede geçirilecek. Bu bakımdan sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz sofralarda eğlenceli ve keyifli zamanlar geçirebilmemiz için kurban kesiminin profesyoneller tarafından gerçekleştirilmesi büyük değer taşımaktadır.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Acil Servisinden Dr. Öğr. Üyesi Tahir Talat Yurttaş ‘Kurban Bayramı’nda kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gerekenler’ hakkında konuştu.

 

Her yıl fedakarlık görevini yerine getiriyoruz ve tüm uyarılara rağmen dikkatsizlik nedeniyle kazalar devam ediyor. Özellikle profesyoneller tarafından yapılmayan parçalar ciddi yaralanmalara neden olur.

Yaralanmalarda en sık el kesikleriyle karşılaşıyoruz. Bu yaralanmalar el bölgesinin yoğun kanlanması ve tendon dediğimiz kas tendonlarının ağır ve birbirine yakın olması nedeniyle önemli sonuçlar doğurabilir.

Kurban Bayramı’nda bıçak, misina gibi delici kesici aletlerle kolay deri kesilerinden, damar, kenar, tendon yaralanmalarına, uzuv kırılmalarından hayvan tekmesi veya hayati organ yaralanmalarına kadar pek çok farklı yaralanmayla karşılaşıyoruz. boynuz darbelerinden kaynaklanır.

 

Nelere dikkat etmeliyiz?

Kesim işi usta ellerde ve mümkünse çelik kasap eldiveni, kaymaz çizme, koruyucu gözlük ve önlük gibi uygun ekipmanlarla yapılmalıdır.

Kullanılan bıçağın künt olmaması ve çok keskin olması oluşabilecek yaralanmaların şiddetini artıracaktır.

Kurban edilecek hayvan uygun şekilde bağlanmalı, hayvanın ipi veya zinciri parmak veya ele dolanmamalıdır. Hayvanın kaçması durumunda bu tür bağlar uzuvların kırılmasına neden olabilir.

Hayvan kesilirken çevredeki kişilerin hayvandan en az 1 metre uzakta tutulması oluşabilecek diğer yaralanmaların da önüne geçecektir.

Hayvanı kesen veya parçalayan kişilerin elinde veya kolunda açık yara varsa açık yarayı kapatarak ve eldiven takarak işleme başlamaları da bu şekilde oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçecektir.

 

 

Nasıl müdahale etmeliyiz?

Kesilen bölge bol su ile yıkanmalı, ardından temiz bir bezle baskı uygulanmalıdır. Kanamanın durup durmadığını kontrol etmek için dahi bu basınç kaldırılmamalı ve en az 15-20 dakika süreyle kaldırılmamalıdır. Kesintisiz yazdırmaya devam edilmelidir. Kesilen bölgenin üst kısmı halat, kemer gibi bir cisimle sıkılarak yapılan turnike uygulamasına rutin olarak devam edilmesini önermiyoruz. El ve kol yaralanmalarında müdahale sonrası kolu kalp seviyesinin üzerine kaldırmak kanamanın kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır.

 

Uzuv amputasyonu durumunda ne yapılmalı

Eğer uzuv kopmuşsa, önce uzuv temiz su ile yıkanmalı, ardından ıslak bir beze sarılmalı, temiz bir eldiven veya torbaya konulmalı, bağlanmalı ve buz dolu bir torba veya kaba konularak nakli sağlanmalıdır. Uzuv buzla doğrudan temas etmemelidir. Uzuvun koptuğu yere basınçlı pansuman uygulanarak kanama kontrolü sağlanmalı; Çünkü uzvun yırtılması ile bölgedeki damarlar açığa çıkacaktır ve bu durum zamanında müdahale edilmezse hayati kanamalara neden olabilir. Uzuvunu kesen kişi en kısa sürede kapsamlı bir hastaneye götürülmelidir. Müdahale ne kadar hızlı yapılırsa başarı oranı o kadar yüksek olacaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

pozanti-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu